DETECTOR DE MINCIUNI - POLIGRAF
Despre Detectorul de Minciuni
http://www.name-of-my-website.com/despre-detectorul-de-minciuni.html

© 2017 DETECTOR DE MINCIUNI - POLIGRAF
 

DESPRE BIODETECTIA CU AJUTORULUI DETECTORULUI DE MINCIUNI

Biodetectia cu ajutorul detectorului de minciuni a avut un istoric variat astfel că de la tară la tară a cunoscut diferite forme de dezvoltare si aplicare. Daca ar fi să pornim de la prima tară cu cea mai bogată activitate de cercetare în domeniul biodetectiei - aceasta este S.U.A. unde experti ca: J.A. Larson, Kelles si John Reid au dus o activitate de imbunătătire a aparatelor poligraf si implicit a testelor făcute cu acestea. Astfel J.A. Larson în colaborare cu profesorul de psihologie Robert Gisele în 1920 crează detectorul de minciuni portabil capabil să înregistreze în acelasi timp 3 functii vitale:
- tensiunea arterială
- pulsul
- respiratia.

Keller, în 1928, realizează “Keller Polygraph” după ideea imprumutată de la J.A. Larson. Mai târziu în 1945 detectorul de minciuni cunoaste o nouă imbunătătire adusă de John Reid care realizează “Poligraful Reid” capabil să inregistreze în acelasi timp 5 reactii psiho-somatice umane si anume:
- tensiunea arterială
- pulsul
- respiratia
- reactia electro-dermogalvanică
- reactia neuromusculară.

Exemplul S.U.A. il urmează Japonia, tară cu o puternică dezvoltare a tehnicii poligraf, dar care nu efectuează nici o imbunătătire poligrafului, ci doar preia tehnica americană utilizand-o în cadrul politiei în câteva cazuri si asupra unor persoane (suspecti si martori). Rezultatele nu s-au lăsat asteptate dovedind o eficacitate de 96,4% a testelor la detectorul de minciuni efectuate. O tară a cărei preocupare a vizat tehnica poligrafului este Israelul, care si-a adus o contributie importantă la perfectionarea tehnică a poligrafului si a metodei de investigare. Rezultatele în acest sens sunt comunicate de Israel la “Conferinta profesională a politiilor stiintifice A.P.A. Convention” în 1973 în statul american Miami Florida.

 

In tara noastra, tehnica poligraf a fost introdusa in 1976 de locot. psih. Tudorel Butoi - in prezent colaborator al Laboratoarelor noastre poligraf - care dupa un stagiu de documentare, pregatire in Iugoslavia foloseste detectorul de minciuni in cadrul Politiei Capitalei si dupa 1990 ajuta la elucidarea unor cazuri de criminali in serie, celebre la acea vreme (taximetristii mortii, Stroe Adrian si Pascu Nicolae) si a altor numeroase cazuri.
  

 
Acasa  /  Contact  /  Portofoliu